Persoonlijkheidsstoornis

Een persoonlijkheidsstoornis kenmerkt zich door een star en langdurig patroon van gedachten, gevoelens en gedragingen waarbij jij jezelf niet kan aanpassen aan je omgeving. Waar de meeste mensen in staat zijn hun gedrag aan te passen, kan dit voor jou heel moeilijk zijn of ben je jezelf totaal niet bewust van je gedrag.  Er is sprake van persoonlijkheidsproblematiek wanneer versterkte persoonlijkheidskenmerken, zoals jaloezie, bindingsangst, impulsiviteit, perfectionisme en routinematig werken, de overhand hebben en ervoor zorgen dat je niet goed functioneert in je omgeving.

Aan de hand van de DSM-5 classificeren wij persoonlijkheidsstoornissen. Het DSM-5 clustert persoonlijkheidsstoornissen in drie groepen:

  • Cluster A: wanneer je vaak eigenaardig, ‘apart’ en excentriek gedrag vertoont. Hieronder worden de paranoïde, schizoïde en schizotypische persoonlijkheidsstoornissen gevat.
  • Cluster B: wanneer je moeite hebt met het omgaan met je emoties en je dramatisch, emotioneel en wispelturig gedrag vertoont. Hieronder vallen de borderline, de histrionische, de narcistische, en de antisociale persoonlijkheidsstoornissen.
  • Cluster C: wanneer je vaak zorgelijk en angstig gedrag vertoont en jezelf afhankelijk opstelt ten opzichte van anderen. Hieronder vallen de vermijdende, de afhankelijke, en de dwangmatige persoonlijkheidsstoornissen.

Kenmerken
Persoonlijkheidsstoornissen kenmerken zich op verschillende manieren, zoals herhaalde conflicten met mensen uit je omgeving, je hebt sterke stemmingswisselingen, je hebt moeite om te kunnen gaan met kritiek, je voelt je snel buiten gesloten of afgewezen, en je reageert snel impulsief of agressief.

Impact
Als je een persoonlijkheidsproblematiek hebt, kun je moeilijkheden ervaren op je werk, in je relaties en bij jezelf, zoals somberheid, angst en spanning. Om te voorkomen dat het zorgt voor verdere belemmeringen in je dagelijks leven, is het belangrijk om hulp te zoeken.

Waar kunnen we jou mee helpen?
Bij Perspectief kunnen wij hulp bieden in het omgaan met persoonlijkheidsproblematiek, met als doel meer stabiliteit in je eigen leven en omgeving te creëren. 

Wat kun je zelf doen?

  • Erken je problemen en bijbehorend gedrag.
  • Probeer er met mensen over te praten. Dit kan leiden tot meer begrip.
  • Probeer wat pauzes in te lassen en niet direct te handelen uit impulsiviteit.
  • Probeer buiten je comfortzone te treden wanneer je mensen en situaties liever vermijd.