Skip to main content

terug

Wat zijn aanhoudende lichamelijke klachten?

 

Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) zijn klachten aan je lichaam waarbij de oorzaak niet (alleen) lichamelijk is, maar ook geestelijk. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je stress hebt, iets heftigs hebt meegemaakt of langdurig bang bent. Dit kan een tijdelijk iets zijn zoals buikpijn bij spanning voor een belangrijke presentatie. Maar, als je er voor een langere tijd last van hebt en het je dagelijks leven flink beïnvloedt, spreken we van een somatisch-symptoomstoornis.

 

Voordat een somatisch-symptoomstoornis wordt vastgesteld ben je meestal al door de medische molen geweest om te zoeken naar een oorzaak van je klachten, zonder dat deze gevonden is. Dat is het moment waarop een psycholoog of psychiater kan helpen bij het vaststellen of je last hebt van aanhoudende lichamelijke klachten. Je gaat in gesprek over jouw klachten en wat er gebeurt als je last hebt. Heb je bijvoorbeeld het gevoel dat er door je werkgever te veel van jou wordt gevraagd? Ben je bang dat je je nooit meer beter zult voelen? Door de juiste vragen te stellen en te praten over wat er gebeurt, kun je vaststellen of je last hebt van aanhoudende lichamelijke klachten die ontstaan uit en versterkt worden door gedachten en gevoelens.

Kenmerken  

Aanhoudende lichamelijke klachten zijn moeilijk te herkennen. Voorbeelden van de uiting van aanhoudende lichamelijke klachten zijn: 

 

  • Je hebt pijn, zoals hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, spierpijn of pijn in je gewrichten.
  • Je bent moe, misselijk, hebt last van je maag of darmen of bent duizelig.
  • Sommige dingen aan je lijf werken ineens niet goed meer, bijvoorbeeld uitvalsverschijnselen, opeens minder goed zien of horen, moeite met praten en slikken of je niet goed kunnen concentreren. 

Impact 

Aanhoudende lichamelijke klachten kunnen een behoorlijke impact hebben op jouw leven. Het feit dat er psychische factoren mee samenhangen is soms moeilijk te begrijpen en je kunt ook onbegrip uit de eigen omgeving ervaren.   

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Om de aanhoudende lichamelijke klachten vast te stellen, moeten eerst alle lichamelijk oorzaken door een huisarts of medisch specialist uitgesloten worden. Bij aanhoudende lichamelijke klachten bieden wij behandeling om jouw klachten beter te begrijpen, om te leren gaan met gedachten en gevoelens die invloed hebben op je klachten en de last te verminderen. 

Wat kun je zelf doen? 

  • Neem je klachten serieus. 
  • Probeer te praten over je klachten met mensen uit je omgeving of je huisarts. 
  • Probeer de relatie te zoeken tussen stress of spanning en jouw klachten.
  • Registreer in je klachten in een pijndagboek: wanneer komen de klachten terug, hoe vaak en onder welke omstandigheden?